ForestTheCreepy
Giriş Yap   
Dark Web Hakkında

Dark Web, yani karanlık ağ. Eminim bu kavramı birçok kişi duymuştur. Belki bununla alakalı birkaç hikaye dinleyen de vardır. Pekâlâ, anlatacağım asıl hikâyeye geçmeden önce karanlık ağ hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Günümüzde, tarih boyunca insanlığın hiçbir zaman ulaşamadığı bir teknolojiye ulaşmış bulunmaktayız. Bu teknoloji sayesinde elimizdeki telefon, bilgisayar gibi teknolojik cihazlarla internete bağlanabiliyoruz.

İnternet, dünya genelinde birbirine bağlı bilgisayarlar ve sunuculardan oluşan devasa bir ağdır. İnternet servis sağlayıcıları aracılığıyla bilgisayarlarımız internete bağlanır. Chrome, Firefox, Opera gibi web tarayıcıları, internet üzerindeki sunuculara yüklenen web sayfalarını alıp bilgisayar ya da telefonlarımızda görüntülemektedir. Bir web sitesinin URL 'sini tarayıcımıza yazdığımızda ilgili web sitesini görüntülemiş oluruz. Tıpkı sizin tarayıcınızın şu an bu web sitesini görüntülemesi gibi.

Ne var ki internet her gün ziyaret ettiğimiz belli başlı web sitelerinden çok daha fazlasını içeriyor. Bunlar dışında milyonlarca web sitesi mevcut ve bunlar yalnızca Surface Web 'i, yani yüzey ağı oluşturan web siteleridir. Bizler interneti bugüne dek hep Surface Web düzeyinde kalarak kullandık ve birçokları interneti Surface Web 'den ibaret sanmaktadır. Ancak bu bir yanılgıdan ibarettir. Dark Web bir efsane değil, gerçek ve orada.

İnternette, web sitelerini görüntülemek için yaygın olarak kullanılan web tarayıcılarının görüntüleyemediği web siteleri de mevcuttur. Bunlar Dark Web 'i oluşturan sitelerdir. Başka bir deyişle bunlar Dark Web siteleridir.

Dark Web siteleri, genellikle normal web sitelerinin barındırıldığı sunuculardan farklı sunucularda barındırılır. Bu siteler, anonimlik sağlamak amacıyla özel ağlar kullanır. En yaygın olanı, Tor (The Onion Router) ağıdır. Tor ağı, kullanıcıların anonim olarak interneti kullanmalarını sağlar ve Dark Web siteleri de bu ağı kullanarak barındırılır. Bu tür siteler genellikle ".onion" uzantısıyla sonlanır. Tor ağı, veriyi şifreler ve çeşitli "katmanlar" üzerinden yönlendirerek kullanıcının kimliğini gizler, böylece sitelerin ve kullanıcıların izlenmesi zorlaşır. Bu da burayı suç işlenmesi için biçilmiş kaftan kılar. Ağın içindeki ağdır Dark Web. Bu ağı genellikle sıradan internet kullanıcıları kullanmaz, birçokları da bilmez. Burada genellikle ortalama internet kullanıcıları değil, ortalama üzeri ya da ileri düzey internet kullanıcıları bulunmaktadır.

Her ne kadar Dark Web içeriklerinin çoğu illegal olsa da, Tor ağına bağlanmış olmak tek başına suç teşkil etmemektedir. Çünkü sadece internette kimliği gizli olarak gezinmek isteyen, suç ile ilişkisi bulunmayan biri de tor ağına bağlanabilir. Ama görüntüleyebileceği ".onion" uzantılı bir site yüzünden istemeden ya da bilmeden de olsa bir suçun parçası haline gelebilir. Ek bir bilgi olarak, tor ağında bağlantı hızı yavaştır çünkü verilerin şifrelenip çeşitli katmanlar üzerinden yönlendirilmesi biraz zaman almaktadır.

Tor ağına bağlı olan biri, Surface Web 'deki ".com" gibi uzantılara sahip siteleri görüntületeyebilir. Bunun yanı sıra ".onion" uzantılı siteleri de görüntüleyebilir. Ancak Tor ağına bağlı olmayan, sıradan bir tarayıcı kullanan biri sadece Surface Web 'deki siteleri görüntüleyebilir. ".onion" uzantılı siteleri görüntüleyemez. Dediğim gibi, Dark Web ağın içindeki ağdır. Uzakta değil, hepimizin kullandığı ağın içindedir, ancak gizlenmiştir.

Yaklaşık 11 km derinliğe sahip, okyanusun en derin noktası olarak bilinen Mariana Çukuru 'nu, yüzey ağıyla karanlık ağıyla bütün internet ağına benzetelim hadi. Güneş ışığı okyanuslarda su yüzeyinden itibaren ilk 200 metre derinliğe kadar nüfuz edebilir. Bu 200 metrelik derinliği Surface Web olarak alırsak bu derinlikte yaşayan deniz canlılarını internete Chrome gibi sıradan tarayıcılarla bağlanan yüzey ağdaki bilgisayarlar olarak düşünebiliriz. Bu balıklar o derinlikteki basınca uyum sağlamıştır, "daha derine inemezler."

İlk 200 metreden itibaren daha derinlere doğru güneş ışığı yavaş yavaş azalır ve en dipte hiç güneş ışığı yoktur. Bu derinliklerde yaşayan balıkları farklı bir tarayıcı, yazılım ya da donanım ile tor ağına bağlanmış bilgisayarlar olarak düşünebiliriz. Bu balıklar o derinliklerde de yüzebilmekte, yüzeye de çıkabilmektedir. Kabaca böyle bir benzetme yapabiliriz.

Anlatacağım asıl hikâyeye geçmeden önce Dark Web hakkında kısaca bilgi vermek istemiştim ancak görüyorum ki kısa sayılabilecek bir yazı olmamış. Bu yüzden anlatacağım hikayeyi bir sonraki gönderime bırakıyorum. Görüşmek dileğiyle.

Yorumlar

Yalnızca üye olan kullanıcılar yorum paylaşabilir veya hikaye beğenebilir.

Beğenmeler

Arkada Çalsın...